FURBLOG 20. rész | Székely Nagy György

Amikor arra ébredsz, hogy a mobilodat hangosra állítva otthagyod a kis asztalon és az addig ismétli a figyelmeztetést a BBC BREAKING NEWS , amíg ki nem kecmeregsz a távoli hálószobából, megteszed azt a tizennégy lépést, és pár nem közösségi kommunikációra alkalmas szó közepette, kinyírod a rohadékot, akkor nem őszinte a mosolyod. Ha már ott vagyok, megnézem mi az a bitang fontos. Utána minden erőmre szükségem volt, hogy Samut, a mobilt ne küldjem egy méretes dobással az udvarra, az ajtóüveggel együtt.

A hír ugyanis az volt, hogy oxfordi tudósok , akik hat hónapja /!/ egy lépésre vannak a covid elleni vakcina feltalálásától, kiderítették, az Ő vakcinájuk, amiből Boris, a komisz 60 millió /!!!/ egységet rendelt, előre és szépen perkált is, előre,70%-ban hatásos a covid ellenében! ABRONCSOT! Amikor a világ tele van már, hála Istenek, olyan vakcinákkal, amiket heteken belül használnak és 94-95%- ban hatásosak, akkor BREAKING NEWS a 70%. Ott van a kínai vakcina, amiről csak azt tudni, hogy hatásos /senki nem mondja mire/ és nagyon óccsó, aztán az orosz vakcina, ami ugye annyira hatásos, amennyit Vologya mond, tény: orosz embereknél bevált. Mint az köztudott. Ekkor jönnek a brit tudósok, akik már külön vicc kategóriát alkotnak, mint az Anyós viccek , és bejelentik a 70%-ot! Breaking News formájában. Komolyan az hír lett volna: A COVID VÍRUS ELKAPTA A COVID VÍRUST ÉS KÓRHÁZBA KERÜLT! Ez hír! Nem is értem. Ott van Boris, a komisz, akit pont azért rúgtak ki egy újságtól /IS!!/, mert hazudott. Jó. Nem a tényeket írta meg. Már azért sem, mert nem voltak tények, csak azt mondta, vannak. És akkor nem tudnak valami igazán Breaking News témát bedobni? Ne má!!!

Ami nem Breaking News, pedig annak kellene lenni, hogy még mindig csökkenő a vírusfertőzési tendencia, a hét napos átlag most -19,5%. A lockdown december 2-i feloldása már tény, három lépcsős rendszer jön, elvileg márciusig és két hetente lesz felülvizsgálat, a számok alapján. Igen, ezek ugyanazok a számok lesznek, ami alapján téves következtetésekre jutottak brit tudósok és így pár tízmillió embert feleslegesen helyeztek lockdown-ba. Sebaj, egyszer majd stimmelni fog. A vakcina beadása már december elsejétől megkezdődik. Lazítani fognak az országba érkezők karanténján is, ami nagyon rendes dolog, de amíg öt napot szállodába zárva kell tölteni, nagy zsufira ne számítsanak Heathrow-n. Szóval megy a dolog előre, aztán hogy milyen butaságot találnak ki, azt még Boris, a komisz se tudja, mert jó populistaként mindig az adott helyzethez mérten cselekszik. Ami meg a gyülekezés meg egyéb szabályokat illeti karácsonykor, arról azt mond, amit akar, egy friss felmérés szerint a britek 82%-át nem érdekli, az ITV hírműsorában a karácsonyi lockdown-ról a legtöbben egy ujjukkal szavaztak. És az nem a hüvelykujj volt. So it goes!😄

Azzal zártam a 18. FURBLOG bejegyzést, hogy letöltöm Kepes András: A BOLDOG HÜLYE ÉS AZ OKOS DEPRESSZIÓS című könyvét. Aztán el is olvastam, alig három óra alatt. Velem azért már ritkán fordul elő, hogy végigolvasok egy könyvet. Úgymond nem teszem le. Mostanában ez a második ilyen. Volt ugye egy Szélhámos eskü című Fejős Éva könyv, ami annyira üdítő, friss, szórakoztató és mosolygós volt, hogy teljesen kikapcsolt ebből a bezárt és morcos világból. Nem tettem le és kerestem a folytatást. Ami persze lesz, de most „mé nincsen, na!!”. Kepes könyve volt az, ami újra teljesen elvarázsolt. Szinte hallottam azt a Kepes hangot, amit mindig is szeret az ember hallani. Fantasztikus dolgokról írt. Boldogságról. Vallásról. Halálról. Életről. A vírusról. Mesélt. Példákat hozott és úgy hatott rám, hogy semmit belém nem magyarázott, Nescafé erősségű igazságok által. Életek bukkantak fel és tűntek el. Őszinte volt és a legtöbbször úgy éreztem: a pasas 11 évvel idősebb, klasszisokkal jobb pasi, mint én, emeletekkel okosabb és mégis ha leülnénk valahol csak dumálni egy Desszert vagy egy whisky mellé, MINDENRŐL tudnék beszélni vele. Mert Ő, mindenkivel tud beszélgetni. Soha nem érezném azt, hogy Ő mennyivel okosabb, műveltebb, nyitottabb, mert pont azért, okosabb, műveltebb, nyitottabb, hogy EZT senkivel se éreztesse. Van egy idézet benne:

Sikeressé válni könnyű, ami nehéz, megérdemelni a sikert.

Albert Camus.

Ő biztosan MEGÉRDEMLI A SIKERT. Ez a könyv is, meg a többi is.

Van Moldova mester nagy mondása, miszerint:-Az amatőrnek ihlet kell, a profinak előleg. Ehhez csatolnám Kellér Dezső anekdotáját, miszerint nagyon nem volt pénze és megígérte egy zenei kiadónak, ötven pengőért ír egy magyar nóta szöveget, ami sehogy se jött össze. Akkor a kiadó tulajdonosa elküldött a kávéházba egy boy-t, egy mindenes fiút, hogy tartson egy ötven pengőst Kellér szeme előtt. És tessék, Kellér megírta az egyik legjobb magyar nóta szöveget, az ötven pengőst nézve, ami így kezdődik:

-Ahogy én szeretlek, nem szeret úgy senki!
Kepes biztosan profi. Ő már olyan profi, akinek nem a pénz számít. Aki élvezetből ír, úgy, hogy mesél. Mint Lőrincz Laci bácsi. Amikor eljut valaki a Nagy Mesélő szintre, akkor az már profizmus. Kepes mondta egyszer még a Desszert című műsorában az egyik vendégének, a jó könyvekről:

-A jó könyv attól jó, hogy mikor harmadszor olvasod, akkor is jó. Ha huszadszor, akkor is. Ezért van olyan kevés jó könyv.

Jön a karácsony, jön A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ című új könyvem, amit bátran ajánlok azoknak, akik szeretik a kalandot, az izgalmat, a humort és a szerelmet. Remek ajándék lesz mindenkinek, aki ki egy másik világban szeretne tölteni egy kis időt, kiszakadva a valóságból. Az AJÁNDÉK című karácsonyi novellás kötet is pont ezért lesz jó. Biztos vagyok benne. Ne hagyjátok ki!

Ez volt a huszadik nap!