FURBLOG 18. rész | Székely Nagy György

Ma az első dolog, amit láttam, hogy nem látom a parkolóban az autókat.

-Köd van – mondtam.
-Vasárnap van – mormogta Aliz és a másik oldalára fordult.

Milyen igaza van. Mert ugye honnan nézzük a dolgokat, attól függ, kinek mit jelent. Vegyük például a neten terjedő szöveget, miszerint:

-A Milka csokin a tehén nem reklám, figyelmeztetés!
Aztán a klasszikus eset a pohárral. Öt és fél év Anglia után már biztosan tudja az ember: itt Britanniában mindig félig tele van, otthon mindig félig üres és bizonyos országokban meg pohár sincs. Így megy ez!

A köd errefelé nem ritka dolog, állítólag a repülőgépeknek kötelező a fehér bot, amivel kitapogatják a leszálló pályát. Tény, néha öt méterre alig lehet ellátni és ehhez még van valami olyan fajta, szitáló eső utánzat, aminek több sajátossága is van. Az egyik, hogy gomolyog. Komolyan. Van, amikor csak éppen szitál, aztán belehúz, szinte esik, a végén meg nem is veszed észre. Van, hogy minden szürke lesz tőle, amolyan Maigret felügyelő érzésed támad, szinte várod, hogy a gyufa lángra kapjon a pipája felett és megjelenjen mellette:

-Inspector Maigret – Rupert Davies.
Most pedig már Rowan Atkinson, akit Mr.Bean-ként jobban ismertek. Nagyon jó alakítást nyújt. Másfél órán keresztül ugyanolyan, mint az elején. Nem fogjátok elhinni, de talán pont ezért jó!

A köd, szitálás, gomolygás, eső nem eső egy dolgot biztosan nem tesz. Egy bristolit rákényszeríteni arra, hogy kapucnit vagy esernyőt használjon. Ahhoz már ESŐ kell, olyan tocsogabokámavízben típusú. A legfontosabb egy szemüvegesnek, hogy a szitálás mindig szembe történik. Tegnap elugrottunk Fishpond-ba, alig 4 kilométer oda, visszafelé 4,7 volt a Garmin csudabigyó szerint. Kell a mozgás, Aliz kozmetikusához mentünk, mert a kence-ficéiből a fice fogytán volt. No kérem ott tapasztaltam, hogy mikor felfelé mentünk az utcán, a szitálás pofán nyomott. Mikor lefelé jöttünk szintén. Olyasmivel, hogy szemüvegpucolás nem is próbálkoztam, mert azért a pár másodperc tisztánlátásért kár harcolni. Ettől akár hivatásos politikus is lehetnék, így maradok a vizes szemüvegnél.Ha már Fishpond, akkor a kísérleteim gyarapítása érdekében bementünk a helyi Morrisons áruházba. Mince pies-ért. A Morrison az egy igazi angol élelmiszer bolt hálózat. Nagyon sok mindent maguk készítenek régi receptek alapján. Vettünk ilyen speciális shortbread-es mince pies-ot is. A shortbread olyan nagyjából, mint otthon a linzer. Mint mikor apám darálós sütit csinált. Talán van, aki emlékszik arra a szerkentyűre, amit a húsdaráló elejére csavartak fel és a tészta azokon a formákon keresztül jött ki. Régen volt. A Morrisons 1899 óta létezik. Kicsit olyan szinten van, mint a Cora volt otthon. Minőségre megy rá, hagyományra. Csak ebből már nem lehet megélni. Mert Britanniában azok lesznek lassan kevesebben, akiknek BRIT hagyományai vannak. És ugye a minőség…A Mark and Spencer, az minőség. A Fortnum and Mason , az igen! A Morrisons futottak még kategória. Kicsit avittnak tűnt az egész, kopott-nak, régimódinak. És persze sokkal drágább, mint pl. a Tesco. A Fishpond-on lévő mellé építettek egy Aldi-t és egy Lidl-t is. Ezzel nagyjából a Morrisons halálos ítéletét is aláírták. Így múlik el a brit aranykor.

A mai újságokban két dolog volt vezető helyen. Az egyik, hogy holnap mit fog szó szerint Boris, a komisz elmondani. Mert ezt már ma tudják, csak a Sunday Roast-ba nem piszkít bele senki. Az szent dolog. A lényeg: december 2-án feloldják a lockdownt, a zárlatot, helyette újra 3 fokozat lesz, viszont azokon belül sokkal szigorúbb előírások lesznek. Helyileg lesz meghatározva, hogy melyik körzet milyen besorolásba esik. Akinek pechje van, az járhat úgy, hogy az 1-es legenyhébb besorolást kapja, a körülötte lévők viszont 3-as, a levegővételt is szabályozó kategóriában lesznek, akkor a körbe zárt terület ugyanúgy szív. Ami a szigorúbb előírásokat illeti. Szombat, néha már péntek estéken sem bír a rendőrség a bulizókkal. Azt, hogy ki van karanténban, ki nem, betartja vagy Boris módra tojik rá, senki nem ellenőrzi. Mert ugye már a neve is mutatja: self isolated. Önmagadat teszed karanténba. Ezért aztán nem is működik. Mikor otthon voltunk piros cetlis karanténban, mindennap jött a bicskei rendőrkapitányság két embere ellenőrizni, otthon vagyunk-e. A legjobb barátom 3 éves unokája is karanténba került, oda is mentek a rendőrök naponta. Mit lehet tudni? Hátha éppen kocsmába van, ugye? A hülyeség teteje minden bezárás. Még egy álszent dolog Boris-tól. Este 10 órakor kell a harangnak megszólalnia minden pub-ban étteremben, egyéb helyeken. Ez itt az utolsó rendelést jelenti. Boris nagy ötlete: akik akkor rendelnek, kapnak még egy órát, hogy megegyék, megigyák, amit rendeltek. Tetszik érteni. Kemény maradt, mint a szüreti hasmenés. Tízkor zár minden! Csak utána azért még lehet hörpölni. Bekapni ezt-azt. Szánalmas. A másik hír, az megint Priti Patel belügyminiszter asszony, a Vote Live! kampány frontemberének újabb migráns ellenes megjegyzése volt. Eddig ugye volt tőle a: Majd mi megmondjuk, ki jöhet Britanniába! De most már minden idegen Britanniában való tartózkodását is „kifogásolta” egy kiszivárgott felvételen. Ma volt egy karikatúra az egyik lapban, hogy vajon a Mikulás vagy a rénszarvas minek minősül, bejöhetnek-e az országba? Priti Patel amúgy borzasztó nagy hazafi, minden külföldiről van véleménye, ezt a Vote Live! kampányban ki is fejtette,németekről, franciákról, hollandokról stb. Meggyőződése, hogy az EU-nak nincs más választása, mint a britek javaslatait elfogadni, mert csak azok jók. Mondja ezt a Londonban született hölgy, akinek a szülei az indiai Gujarat államból emigráltak Ugandába, aztán onnan elüldözték őket és így kerültek Britanniába. Ahol aztán évek múlva állampolgárságot kaptak. Tény: ha akkor Priti Patel a belügyminiszter, a szüleit visszatoloncolják Indiába. Így megy ez!

Sikerült megvennem Kepes András új könyvét e-könyv formában. Így aztán az írás most tolódik. Mind a három tervben lévő könyv ott pihen a fájljában. A fura az, hogy kedvem lenne is hozzá. Azt is elhatároztam, hogy mikor melyiket írom, attól függően milyen a hangulatom. Na most jelenleg olyan, hogy minden marad a helyén. Fájlban. Meg a részletek a fejemben. Így, hogy újra van mit olvasnom, főleg. Kicsit félve kezdek neki. Kepes nagyon jól ír. Szeretem a stílusát. Mostanában viszont volt pár könyv, amit nagyon vártam, aztán mondjuk úgy, nem az igazi volt. És akkor még finom voltam. Legyünk pozitívak, most nem így lesz! Megyek is. Kepest letöltöm, az új-zélandi sauvignon blanc-t pedig be. Valamelyikben tuti nem fogok csalódni.

Ez volt a tizennyolcadik nap!