123. BRISTOLT LÁTNI ÉS SZENT GYÖRGY! ANGLIA! | Székely Nagy György

-Ha csak 1%-ot kapnál minden György névre keresztelt kocsma bevételéből, mikor nyitva van, elgondolkodnék dolgokon- mondta nagyon komolyan KZS bristolszakértő.

-Komolyan?

-Nem. Nincs az a pénz. Azért ha lesz, szóljál.

Mert Ő egy kedves hölgy.

Április 23-a Szent György napja itt Angliában. Igen, én is tudom, hogy igazából április 24-e a György nap, ezt nem fogom 67 millió britnek elmagyarázni.

-Magyarázni olyanoknak érdemes, akik nem csak néznek, hanem megértenek, fiam.

Ezt még első főnököm, a fantasztikus Horváth János mondta nekem, mikor nem értettem, hogy egy könyvet miért pont oda kell kitenni, ahová Ő mondja, miért nem jó, ahová én teszem. Aztán fél órán keresztül néztük, mennyien nézik meg a könyvet, ahová Ő tette és mennyien, ahová én. Utcahosszal nyert. Rengeteget tanultam tőle, remek ember volt.

Egy kis történelem. Szent György, mint oly sok szent, római katona volt. Akkoriban ugyanúgy mindenütt ott voltak, mint az amerikaiak manapság és ugyanúgy nem bírták őket. Aztán a csoportos vagdalkozás mestere keresztény hitre tért, mindenkit érhet baleset, sőt, hitt is benne, terjesztette egészen addig, amíg a hamuhiány ellensúlyozása képen elégették több megtért társával együtt, egy probléma megoldva. Alig 150 év kellett hozzá, hogy egy korabeli marketinges, lásd még pap címszó alatt, legendát gyártson a szegény hamutársból és el kezdte terjeszteni: a hős Szent György, Lod városánál egy gonosz sárkányt az Úrba vetett hit és egy remek pallos segítségével címlapra tett, vagyis megölte. Most jöhetnek az állatvédők. Innentől kezdve Szent György lett a példakép. Higgyél és legyőzöd a Gonoszt. Kivéve, ha a Gonosz az, aki ezt hirdeti rólad, ám az apró betűs részeket soha senki nem olvassa el és mikor rájön, hogy nemcsak Jóban, hanem Rosszban is, már késő.

Akkor jöttek a legendák. Mert akkor még se Gyűrűk ura, se Trónok harca nem volt. Pár keresztes hadjárat tök feleslegesen, de jó pénzért, aztán ennyi. Mivel egy hír úgy fél év után jutott el Európába, hát közben kicsit színeződött, formálódott, kilenc hónap alatt meg is fialt. Az egyik legenda, hogy Sárkányölő Szent György Antiokhea 1098-as ostrománál megjelent, leosztott néhány disznózsíros lángost a szaracénoknak, majd távozott, az arabok meg berosáltak. Aztán Oroszlánszívű és mindig üreserszényű Richárd személyes védőszentje volt. Manapság is van ilyen, tanácsadónak hívják és mindenben döntenek úgy, hogy hivatalosan nincsenek is alkalmazásban.

-Bocsánat ön itt dolgozik?

-Nem. Én csak megmondom mi legyen itt.

Aztán Richárdot is segítette Szent György Akkó ostrománál, ami két évig tartott a sok tea idő miatt, amit az angolok már akkor is mindig kivettek. A Teatime! felkiáltás még ma is a dobjelmindent iszunk, szinonimája a Közel Keleten. Sőt! Richárd Lod városánál újjá építtette a templomot, ami György dicsőségére állt. Azta! Ott volt az esküvője is. Nemá!!!

Pici apróságok, amik egy angolt soha nem zavarnak. Egyrészt Lod városa valahol Szíriába tehető, egy tó mellett. Na most Richárd bármilyen szíve is volt, mondjuk Sirály vagy Hattyú, nem járt Szíriában és ugye a tavak mennyisége is igen behatárolt arrafelé, ha jól emlékszem azt mondják erre, közelít a nullához. Aztán Richárd sosem nősült. Főleg nem egy hölggyel. Mint az köztudott.

Szent György viszont nyomult, mint Boris Johnson a kocsmában és 1222-ben az oxfordi nemzeti zsinaton Anglia védőszentjévé nyilvánították. III. Edward még egy költeményt is rendelt erre a célra, amit kedvenc „beszélgetőparnere” olvasott fel neki, még előtte, hogy lándzsát szegezve erőteljesen rohamozzon: Szent Györggyel Angliáért! felkiáltással. Négy nem hivatalos utód is volt. Mellesleg.

V. Henrik állítólag azért győzött Agincourt-nál a kétszeres túlerőben lévő franciák felett, mert azt kiabálta: Szent György! Anglia! Aztán váltott, hogy Anglia! Szent György! és vége volt. Sem az eső, amiben a francia lovagok össze-vissza csúszkáltak a nyári patkóval ellátott lovaikon, sem az a téves francia elképzelés, hogyha letapossák saját gyalogságukat, közelebb érnek az angolokhoz, nem játszott ezek szerint szerepet. Ennyit a történelemről.

Csak megjegyzem, hogy van Szent György lovagrend, amit Károly Róbert alapított 1326 április 24-én. Magyar. Mert nem minden angol, ami lovag.

Azóta Szent György Anglia védőszentje. Ezt még XIV. Benedek pápa is megerősítette egy évtizede, ami szép gesztus volt, tekintve, hogy a lakosság 6 % a katolikus és ahogy az idő halad, bizony a szaracénok beelőznek, mert valahogy gyorsabban gyarapodnak. Na ja! Az angol szociális rendszer.

Szent György még régen, viselte pajzsán a keresztet, ami kicsit elcseszett lett, ezért aztán a György kereszt,nevet kapta, mert a két vonal rossz helyen keresztezte egymás.

-Fogadjunk, most megint kötözködni fogsz, hogy a római katonáknak nem is ilyen pajzsuk volt.

-Nem bizony, azokat össze lehetett akasztani, hogy tökéletes falat alkosson. A teknősbékát is így használták. Amikor a pajzsokat összeillesztve mentek a katonák…

-Sosem hittem volna, hogy valaki 5 fokos hidegben, ahol te dolgozol, lehet agyalágyult – ingatta a fejét KZS bristolszakértő.

A lényeg, a kereszt megszületett és fehér volt. Richárd is fehér kereszttel harcolt. Aztán valószínűleg anyagtakarékosság jött. Ezért a drágább piros anyag lett a kereszt, az olcsó fehér meg a zászló. Ez a marketing újítás bitangul bejött, a mai napig így van. Kérem, aki akkor kiharcolta százalékot, annak a családja ma is abból él. Szent Kotler, mik vannak!

A György név egyébként görög eredetű, földművest jelent. Igen, jöhetnek a poénok, hogy én menjek traktorral vagy a traktor énrajtam, sosem szégyellem a nevemet. A földművesek mindig is a legkeményebben dolgozó emberek a világon. Én próbáltam, nekem nem jött be, arra születni kell. A György nap hagyománya, hogy régen ilyenkor engedték ki újra az állatokat, a mezőre. Sajnos ez mára úgy módosult, hogy az állatok egész évben kint vannak és mindenhol. Úton, útfélen, a médiában főleg. Legfontosabb tevékenységük, hogy folyamatosan idegesítsék az embereket és közben sokan ebből jól éljenek.

-Ez nem igaz. Te például folyamatosan idegesítesz és annyira nem élsz jól.

-Én? Micsoda életem van!  Most is beszélgethetek veled.

-Akadnak kivételek- mosolygott KZS bristolszakértő.

Szent György és Anglia elválaszthatatlan egymástól. Több György nevű királyuk is volt, igaz pár teljesen bolond volt, ettől a Birodalom épült, amit lehetett kifosztottak, elhoztak és naggyá tették Angliát. Nincs olyan falu, ahol valami ne lenne vagy George vagy St. George. Ha mégis van, azt hivatalosan törlik a térképről. Mifelénk egy jobb tockossal arrébb kezdődik a St. George kerület és kérem három kocsma, egy lengyel bolt meg egy könyvtár viseli a nevet. Meg egy park tóval, kacsákkal és bokor mellett könnyítő feketékkel. Van Lidl, Aldi és Karpatia nevű bolt is. Szóval minden, mi jóérzésű embernek hány ingere. Az angol hadseregben a England! St. George! kiáltás még most is dívik. A hagyomány ugyanis a Birodalom alapja. Akkor is meglesz, ha már a Birodalom csak nevében fog létezni. Tény Boris a komisz mindent megtesz azért, hogy Nagy Britannia csak Britannia, aztán Anglia legyen. Nagy meló, sokba kerül, de ki számolja!

Kicsit messzebb, szívem egyik legkedvesebb városában, Barcelonában április 23 nagy ünnep. San Jordi vagyis Szent György napja ott is április 23-án van. Ó a város védőszentje és persze Barca drukker. Olyankor egy fiesta az egész város és a fantasztikus La Rambla-n a Plaza de Catalaunya-tól le a Plaza de Colón-ig végig könyvek vannak kirakva, asztalokon. Végig. Több, mint egy kilométer hosszan. Minden kiadó kap helyet, ingyen! Viheti a könyveit, legtöbbször azon az egy napon iszonyat olcsón lehet remek könyveket venni. Csak arra az egy napra úgy két millió /!/ ember szokott elmenni Barcelonába. Sarokvédőnyivé zsugorodott Bakancslistámon rajta van: akkor, arra a napra visszamenni és ott lenni, a könyvek, az emberek között. Nekem valahogy olyan lenne a mennyország is.

Lassan felkerülhet a Bakancslistámra az is, hogy még egyszer az életben egy Könyvhéten ott lehessek. A mostani is kezd távolodni. Mert egyrészt kérdés, lesz-e júniusban Könyvhét, hátha megint csak ott támad a nembeszélünkróla és borfesztiválokon nem. Ezt nem tudhassuk, kérem, mert vannak szempontok. És azt se tudhassuk. Másrészt egyelőre itt Britanniában megint színezni akarják az országokat, honnan ki hova jöhet mehet, HA nem sportoló, diplomata vagy magángépe van. Mert ugye ők nem emberek. Ők az Egyenlőbbek. Mostani állás szerint, egy szívás az egész. Persze még sok minden változhat, belovagolhat egy Szent György és a pallosával adhat egy akkora slampecot Borisnak, hogy észhez tér. Na így születnek a legendák!

A hír. Lesz új könyvem, egy igazi nyári olvasmány mindenféléről, még a címe is az: EGY NYÁR. Amint többet tudok, akkor a szerzői oldalamon jelzem, a honlapomon jön pár részlet és persze Müller Zseni Peti borítója! Aztán Éva készül más meglepetéssel is, amiben aktív résztvevő vagyok, szuper lesz, meglátjátok!

Április 23 a Könyv Világnapja, Shakespeare és Cervantes is ezen a napon haltak meg emlékezzünk rájuk. És arra a sok fantasztikus íróra, akit naponta olvashattok és akik mindig tudnak valami mosolygósat, sírósat, elképesztőt adni nektek. Nektek, Olvasóknak, mert Ti vagytok a legfontosabbak!

Barbi egyre jobb időket fut, szerintem az ügyfelek bemondásaira gondol és menekül. Lesz ebből ősszel félmaraton. Az ügyfelek kifogyhatatlan ötletei alapján egy dupla maraton is kijönne. Amúgy biztos vagyok benne, Barbi azt is megcsinálni. Mint az köztudott.

Mai mondása:

-Könnyebb egy sárkányt levágni, mint együtt élni vele.

See you later!